HOME QUEEN SHOPPING TUTOBIES TRAVEL REVIEW NEWER OLDER

Tips : Mengatasi Perasaan Marah
03 October 2013 - Backlink - 0 Comment(s)

Hai blogger. Hanna sekarang sedang dilanda kemarahan dan hanna rasa patut hanna elakkan . Tak elok bukan ? Okay hanna nak share sedikit tips untuk para blogger yang selalu rasa nak marah / sememangnya mempunyai sifat panas baran dalam diri mereka. Kadang-kadang bende betul pun jadi salah. Semuanya serba-serbi tak kena dengan mereka yang bergelar panas baran. Jom baca sampai habis tips yang ingin hanna sampaikan ini . Semoga tips ni berjaya dan memberikan manfaat kepada semua :)


 Baca Ta’awwuz ( “A’uzubillahi minas Syaitanirrajim” ) yang bermaksud ( jauhilah kami dari syaitan yang kena rejam ) kerana marah itu datang daripada hasutan syaitan.
 Berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar diselamatkan kita daripada sifat marah. Berdiam diri tu lebih baik dari bercakap banyak yang kadang-kdang menampakkan kebodohan diri sendiri.
 Ambil wudhu kerana wudhu ni diibaratkan seperti ais yang menyejukkan sesuatu yang sedang panas .
 Cuba gambarkan satu suasana yang indah dan mendamaikan macam suasana angin sepoi bahasa di tepi pantai atau bunyi air terjun yang menderu indah. Bestkan ? itu semua ciptaan Allah :)

 Kalau time kita nak rasa marah sangat-sangat tu kita berdiri, seeloknye kita duduk, kalau kita duduk pulak, better bersandar la kat mana-mana tiang terdekat . Itu boleh membuatkan kita tenang sambil kosongkan fikiiran yang berserabut tu 
 Kita pun tak suka bila orang marah kan kita ? Sama lah juga seperti orang lain yang kene marah dengan awak tu . So, sebaiknya tegurlah dengan cara yang lemah lembut dan kasih sayang.
 Bersabarlah dan tenangkan minda anda . Kalau dah tak boleh sangat , tidur jelaaa hehe. Insyaallah lepas bangun mood anda akan kembali seperti biasa . 

Itu sahaja yang hanna dapat kongsikan bersama korang semuaaa . Selamat mencuba dan jangan biasakan diri dengan sifat marah . Jangan jangan dan jangan kalau taknak disingkirkan oleh manusia :) Sekian .